Saturday, June 12, 2010

KEJADIAN LANGIT DAN BUMI

TASKIRAH AHAD 100613Surah 003 Al-i-’Imran

(Klik untuk dengar dan baca seluruh Surahnya)
Ayat 190 hingga ayat 194

Fikirkanlah kejadian alam yang diciptakan oleh Allah. DijadikanNya malam untuk makluk termasuk manusia berehat dan menjakankan ibadat.

Dijadikan siang untuk manusia bekerja mencari nafkah hidupnya. Bagi binatang pula ada juga jenis yang mencari rezekinya di waktu malam. Dan di zaman sekarang ini pula ada juga manusia yang mencari rezekinya di waktu malam walaupun ianya tak seramai yang mencarinya diwaktu siangnya.

Malam dan siang terjadi hasil peredaran matahari, bulan dan bumi khasnya. Bulan mengelilingi bumi menghasilkan malam yang terang benderang purnama setiap pertengahan bulan.

Peredaran bulan juga berguna untuk manusia sebagai alat pengukur masa, satu pernama bersamaan dengan sebulan kamariah.

Bumi pula beregerak mengelilingi matahari menghasilkan siang dan malam yang saling berganti dan keadaan musim panas, sejuk dan sederhana.

Berlaku pula air laut yang pasang surut hasil tarikan bulan.

Peredaran matahari, bumi, bulan dan lain makluk Allah menjadikan alam ini hidup dan sensiata bergerak mengikut pearturan yang telah ditentukan oleh Allah. Segalanya menurut perentah Allah dan bergerak dengan teratur dan seimbang.

Semuanya berlaku atas kekuasaan Allah yang mencipta dan metadbirkan semuanya. Dan semuanya adalh untuk kegunaan manusia dan makluk Allah lainnya untuk menafaatkannya.

Hanya mereka yang berfikir dapat menganalisa kejadian alam dan menggunakannya untuk kehidupannya di dunia dan di akhirat.

Mereka yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi sambil berkata: “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan maklukMu ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.

Wahai Tuhan kami! Sebenarnya sesiapa yang Engkau masukkan ke dalam neraka maka sesungguhnya Engkau telah menghinakannya, dan mereka yang zalim tidak akan beroleh seorang penolong pun.

Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah mendengar seruan rasulMu yang menyeru kepada iman, katanya: "Berimanlah kamu kepada Tuhan kamu", maka kami pun beriman. Wahai Tuhan kami, ampunkanlah dosa kami, dan hapuskanlah daripada kami segala kesalahan kami, dan matikanlah kami bersama mereka yang berbakti.

Wahai Tuhan kami! Berikanlah kepada kami pahala yang telah Engkau janjikan kepada kami dan janganlah Engkau hinakan kami pada hari kiamat. Sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji”.


MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

No comments: